FAQ

Hvordan lægger man en ukrudtsdug?

De fleste søger svar på spørgsmålet ”Hvordan lægger man ukrudtsdug?” første gang, at de skal i gang med dette. Efter du har købt en ukrudtsdug, hvordan lægges den så korrekt? Først og fremmest skal du gøre området klar, hvor ukrudtsdugen skal ligge. 

At gøre området klar indebærer, at du fjerner grene, sten og andre skarpe genstande, der kan lave hul i dugen. Du skal desuden fjerne al ukrudt, inden du lægger ukrudtsdugen. Skal ukrudtsdugen bruges i et bed, bør du gøde jorden med ekstra kvælstof, før du lægger dugen. Derved kan planterne i bedet nemlig trives på trods af ukrudtsdugen. 

Hvis du skal bruge flere stykker ukrudtsdug for at dække området, skal banerne overlappe hinanden med 10 til 15 centimeter. For at få et flot resultat bør du grave kanterne af din ukrudtsdug ned med et spadestik. Kanten kan du sætte fast med biologisk nedbrydelige plastikspyd, der nedbrydes uden at skade miljøet efter et stykke tid. Du kan også købe en plastikkant, der graves ned, hvorefter ukrudtsdugen lægges ind under kanten og fastgøres ved hjælp af pløkker. Sidst men ikke mindst kan du lave en stenkant rundt om området. 

Skal der plantes planter, hvor ukrudtsdugen ligger, skal du skære krydser med en hobbykniv, så planterne kan komme i jorden. Vær opmærksom på at du ikke laver dem alt for store. Derefter kan du sætte planterne i jorden. Grav gerne dugens overskydende kanter ned, så de ikke forstyrrer helhedsindtrykket. Du er nu klar til at dække dugen med flis, skærver eller andet. 

Hvilken ukrudtsdug skal jeg vælge?

I og med at der findes flere typer ukrudtsdug på markedet, bør du altid vælge en, der passer til formålet. Der findes eksempelvis kraftige ukrudtsduge, som er mest velegnet til belægningsopgaver, mens andre finere duge er bedre egnet til bede. 

Derudover kan du finde ukrudtsduge, der er optimale ved nyplantning af hæk, når der skal plantes på en skrænt eller andet. Det er også muligt at købe UV-bestandige ukrudtsduge. Disse er fremragende, hvis dugen skal ligge blottet.

Når det kommer til, hvilken ukrudtsdug du skal vælge, så kan du vælge mellem dyre og billige ukrudtsduge. De forskellige prisklasser er typisk en indikator for kvaliteten. Forskellen på en dyr og en billig ukrudtsdug er i bund og grund, hvor holdbare og åndbare de er. Åndbarheden er vigtig i forhold til, hvor meget luft der kommer gennem dugen og ned til eventuelle planters rødder.  

Laver du tit og ofte om på dine bede, så ukrudtsdugen alligevel skal skiftes, er det en god løsning med en billig dug. Foretrækker du derimod, at dine bede skal være samme sted i længere tid, bør du klart vælge en dyrere ukrudtsdug i en god kvalitet.  

Er en ukrudtsdug nedbrydelig?

Er en ukrudtsdug nedbrydelig? Det er et rigtig godt spørgsmål. Der findes nemlig både nedbrydelige duge og duge, der ikke er nedbrydelige. De nedbrydelige ukrudtsduge er typisk fremstillet af et plantebaseret materiale og nedbrydes inden for en specifik årrække. De nedbrydelige ukrudtsduge er lige så effektive som de duge, der ikke er nedbrydelige. 

Nedbrydelige ukrudtsduge er særdeles gode, hvis du ønsker, at dine planter i et bed skal etablere sig, hvorefter der ikke længere er brug for en ukrudtsdug til at holde ukrudtet nede. 

Kan man bruge en ukrudtsdug ovenpå græs?

I forhold til spørgsmålet ”Kan man bruge ukrudtsdug ovenpå græs”, så har eksperterne en mening om, at det ikke umiddelbart kan ikke lade sig gøre. Ukrudtsdug ovenpå græs er altså et no go. Du kan dog i stedet klippe græsset helt ned og derefter fjerne de øverste 5 centimeter jord. Når du har gjort dette, er området ordentligt forberedt til, at du kan lægge en ukrudtsdug.

Er en ukrudtsdug vandtæt?

Når det kommer til, om en ukrudtsdug er vandtæt eller ej, er svaret nej. Der kan sagtens trænge vand gennem dugen, hvilket er en fordel, hvis du har planter i et bed med en ukrudtsdug. Det vil sige, at der ikke kommer til at ligge vandpytter ovenpå dugen, der eventuelt kan drukne dine planter. 

Har du sten i indkørslen med en ukrudtsdug under, kommer de heller ikke til at stå under vand, hvis der falder meget regn. I stedet kan planterne få vand, når det regner, eller når du vander dem. Det gør naturligvis også, at du kan gøde dine planter med flydende gødning, når de har behov for det. 

Hvad er en ukrudtsdug lavet af?

Det er ikke så ligetil at besvare spørgsmålet: Hvad er en ukrudtsdug lavet af? Det er nemlig meget forskelligt. Der findes flere forskellige typer ukrudtsduge, som er fremstillet af hver deres materiale. De mest gængse materialer, som ukrudtsduge er fremstillet af, er:

  • Plantebaserede materialer
  • Fibermateriale
  • Polypropylen

Du bør derfor læse på den enkelte ukrudtsdug, hvilket materiale den er fremstillet af, hvis du er på jagt efter en dug i et specifikt materiale .

Skal jeg vælge en ukrudtsdug eller flis?

Om du skal vælge en ukrudtsdug eller flis er op til dig og dine præferencer, da der er fordele ved begge dele. 

Generelle fordele ved brug af flis:

  • Flis er et naturligt materiale til jorddække
  • Flis holder på temperaturen
  • Ved brug af flis får planter mulighed for at udnytte jorden helt op til dens overflade
  • Flis beskytter mod erosion, samt at jorden bliver sammenpresset
  • Flis virker ukrudtshæmmende ved et lag på minimum 10 centimeter

Generelle fordele ved brug af en ukrudtsdug:

  • En ukrudtsdug er en miljøvenlig og bæredygtig løsning i forhold til giftige kemikalier
  • Det er nemt at lægge og håndtere en ukrudtsdug
  • Ukrudtsduge holder ukrudtet væk
  • En ukrudtsdug lader vandet trænge igennem
  • Ved at placere en ukrudtsdug under flis forlænges flisens levetid, da formuldningstiden nedsættes

Skal jeg vælge en ukrudtsdug eller belægningsdug?

Om du skal bruge en ukrudtsdug eller en belægningsdug kommer an på, hvad du skal bruge den til. Derudover dækker ordet ukrudtsdug over mange forskellige typer duge. Eksempelvis er der ikke forskel på en ukrudtsdug og fiberdug, da en fiberdug blot er et andet navn for en bestemt type ukrudtsdug. 

Når det handler om en ukrudtsdug, så tænker de fleste, at det er en dug til at bekæmpe ukrudt i et bed, under en hæk eller lignende. En belægningsdug opfattes derimod normalt som en ukrudtsdug, der er fremstillet med henblik på at ligge under fliser i en indkørsel, på en sti og så videre. Du bør derfor altid vælge mellem de to typer duge i forhold til, hvad dit projekt er.

Hvorfor skal jeg vælge en ukrudtsdug?

Det er helt op til dig, om du skal vælge en ukrudtsdug eller ej. Dog kommer den med flere fordele. Hvis du gerne vil have en smuk have, men du ikke ønsker eller har tid til at bruge oceaner af timer i den for at holde ukrudtet væk, så er en ukrudtsdug den bedste løsning. 

Ukrudtsduge er desuden en miljøvenlig metode til fjernelse af ukrudt. Du undgår nemlig at bruge giftige kemikalier, hvis du ikke har mod på at fjerne genstridigt ukrudt på den gammeldags manér – altså ved at luge ukrudtet væk. 

Endnu en god grund til at vælge en ukrudtsdug er, at den kan anvendes et hav af steder. Du kan blive ukrudtet kvit i bede, ved hækken, i indkørsler, på stier, på terrasser og mange andre steder. Derudover kan en fiberdug eller ukrudtsdug være med til at holde myrerne væk fra din flisebelægning på terrassen, så de ikke laver uoprettelige skader på den. 

Hvad kan man lægge ovenpå en ukrudtsdug?

Eftersom at en ukrudtsdug forhindrer ukrudtet i at slå sig løs, så er det, som du lægger ovenpå den, kun til pynt. Du kan komme forskellige materialer ovenpå en ukrudtsdug alt efter, hvilken variant du har anvendt, og hvor du placerer den. 

I et bed ser det nydeligt ud, hvis du dækker dugen med enten bark, flis, skærver eller småsten. Vælger du enten skærver eller småsten, er der flere forskellige farver, du kan vælge mellem. Laget behøver nødvendigvis ikke at være særlig tykt, bare det dækker dugen. 

I en indkørsel, på en sti, på en terrasse eller lignende kan du have fliser, belægningssten, stenmel m.m. Der er altså mange muligheder, når det kommer til at lægge noget pænt ovenpå en ukrudtsdug, der for sig selv er mindre pæn. 

Hvad koster en ukrudtsdug?

Det varierer meget, hvad en ukrudtsdug koster. Det kommer an på, hvad den er fremstillet af samt kvaliteten. De dyreste ukrudtsduge kan være dobbelt så dyre som en af de billige duge. 

Når du skal købe en ukrudtsdug, er det derfor værd at kigge på prisen, men i særdeleshed også på kvaliteten. Har du fundet en specifik ukrudtsdug, du gerne vil købe, kan det ydermere betale sig at søge på nettet efter den. Det kan være, at du er heldig at finde den billigere et sted frem for et andet. 

Hvor kan jeg købe en ukrudtsdug?

Du kan købe en ukrudtsdug i de fleste byggemarkeder samt online. Dog skal du være opmærksom på, at der kan være forskel på kvaliteten af de ukrudtsduge, der tilbydes. Et havecenter og planteskoler har ofte også ukrudtsduge i deres sortiment.