Brug en fiberdug til at undgå ukrudt i haven

Er du godt og grundigt træt af, at ukrudtet pibler frem alle mulige steder i din have? Så er der heldigvis hjælp at hente i form af en fiberdug. Faktisk er en fiberdug intet mindre end genial, når du skal ukrudtet til livs i din have. Den har nemlig en masse gode egenskaber.

En fiberdug bliver også kaldt for en ukrudtsdug, hvilket er et godt navn, da den kan være med til at holde ukrudtet væk mange steder i din have. Det kan være alt lige fra bede til indkørsler, terrasser, højbede m.m. En fiberdug er kort sagt din bedste ven, når det kommer til ukrudtsbekæmpelse.

Er en fiberdug og en ukrudtsdug det samme?

Som nævnt i indledningen er en fiberdug og en ukrudtsdug det samme. Der er en god grund til, at den kaldes for en fiberdug. For hvad er fiberdug lavet af? En fiberdug er naturligvis fremstillet af et fibermateriale. Men det giver også god mening at kalde en fiberdug for en ukrudtsdug, da den hjælper med at få bugt med ukrudtet i din have. 

Uanset om du kalder det for en fiberdug eller en ukrudtsdug, så er denne type dug et miljøvenligt alternativ. Det er langt mere miljøvenligt at anvende en fiberdug end at sprøjte ukrudtet med gift eller kemikalier. Så ønsker du at være mere miljørigtig, når det kommer til kampen mod ukrudt, bør du vælge en fiberdug i stedet for at sprøjte ukrudtet. 

Her kan du benytte en fiberdug med gode resultater

Der er flere forskellige steder i din have, hvor du kan benytte en fiberdug med gode resultater. Skal du anlægge et bed, er det oplagt, at du bruger en fiberdug til at holde ukrudt væk fra bedet. Derved kan dine blomster og planter nemlig komme til sin ret uden, at der er ukrudt alle vegne i bedet. 

Du kan også få en fiberdug, der er beregnet til at lægge under en hæk. Så hvis du skal have hæk, er det en rigtig god idé, at du lægger en fiberdug. Derved slipper du for at ligge på knæ for at fjerne alt det ukrudt, der kan vokse under en hæk. 

Det er ydermere en god løsning at lægge en kraftig fiberdug under belægningen i en indkørsel. På den måde slipper du for, at der kommer ukrudt op mellem fliserne eller småstenene, der skal pryde din indkørsel. Det ser meget mere præsentabelt ud, når din indkørsel er fri for ukrudt. 

Du kan blot glæde dig til at komme hjem fra arbejde og nyde din flotte indkørsel. Dog er det værd at være opmærksom på, at flyvende ukrudtsfrø stadig kan give en smule ukrudt mellem sten eller fliser.

Terrassen er endnu et sted, hvor du kan slippe af med meget ukrudt, hvis du anvender en fiberdug. Ikke nok med at den mindsker ukrudtet på terrassen, så forhindrer den også myrer i at underminere stenene således, at du ikke hele tiden skal rette op på din terrasse.

Fiberdug til højbed

Foruden at du kan bruge fiberdug til haven, så kan du ligeledes anvende fiberdug i højbed. Har du et højbed af pallerammer, skal du bruge en sort fiberdug under jorden og en speciel hvid fiberdug, som du skal sætte over dit højbed af pallerammer. Men hvordan lægges fiberdug i et højbed af pallerammer?

Start med at lægge den sorte fiberdug i bunden og op langs pallerammens sider. Fyld derefter op med god jord og gødning, så planterne kan vokse sig store og stærke. Plant de planter, der skal være i højbedet. For at beskytte dine planter en lille smule mod frost eller for at holde flyvende skadedyr væk kan du lægge en hvid fiberdug over pallerammen. 

En hvid fiberdug til en palleramme er fremstillet specielt til formålet. Derfor har de den perfekte størrelse, og de fastgøres ved hjælp af den elastik, der er syet ind i fiberdugens kanter. Det er derfor nemt både at sætte fiberdugen fast samt at fjerne den igen. Denne type fiberdug lader desuden både lys, vand og luft trænge gennem materialet og ned til planterne. 

Sådan udvælger du den rette fiberdug til din have

Sidder du tilbage med spørgsmålet: Hvilken fiberdug skal jeg vælge? Det er meget forståeligt, da der findes rigtig mange varianter på markedet. Når du køber fiberdug, kommer de gerne i en fiberdugrulle. Du kan få fiberdug, der er 4 meter bred og endda helt op til 5 meter i bredden. Derudover er der kvaliteten, der kan variere meget, ligesom en fiberdugs pris kan være forskellig. 

Når du skal vælge den rette fiberdug, skal du først og fremmest kigge på, hvad den skal bruges til. Skal du bruge en ukrudtsdug i et bed, er det typisk fint nok med en af de billige ukrudtsduge med cirka 40 g/m2, da der ikke er den store trafik i et bed. 

Har du derimod brug for en ukrudtsdug i en indkørsel, så er der langt mere og tungere trafik. Til dette formål er det en fordel at vælge en fiberdug i en kraftig kvalitet på 80 g/m2 og derover.

FAQ

Hvad bruges en fiberdug til?

En fiberdug hjælper dig med at holde ukrudtet nede i din have. Den forhindrer, at der kommer sollys ned til eventuelle ukrudtsfrø. Du kan bruge en fiberdug i et bed, en indkørsel, under terrassen, i et højbed, i en sandkasse og mange andre steder.

Hvornår bruger man en fiberdug?

Du bruger en fiberdug, når du ønsker at få hjælp til at komme af med ukrudt uden at bruge giftige kemikalier. Du skal heller ikke fjerne ukrudt i din have manuelt, hvis du har en fiberdug. Det er altså en miljøvenlig og tidsbesparende løsning.

Kan der trænge vand igennem en fiberdug?

Svaret på dette spørgsmål er ja. Fiberduge er fremstillet således, at der kan trænge både vand og næring igennem materialet. Ved hjælp af en ukrudtsdug kan du altså fjerne ukrudt, mens du på samme tid har flotte planter, der får gavn af både regnvand og det vand, du vander dem med. 

Kan fiberdug bruges til planter?

Du kan sagtens anvende en fiberdug, hvor du skal have en masse planter. Dugen skal blot lægges ud på området, hvorefter du ved hjælp af en skarp hobbykniv laver krydser, hvor du gerne vil plante en plante. Husk ikke at lave hullet for stort.