Identificer ukrudt – Din guider til ukrudt i haven

At identificere ukrudt kan være en udfordring, da der findes mange forskellige arter af ukrudt her i landet – for uden den betragtning, at ikke alle betragter ukrudt ens. Derfor er det vigtigt at have viden om de typiske træk, som de forskellige ukrudtsplanter har, for at kunne skelne dem fra de ønskede planter i haven eller på markerne. At identificer ukrudt er ofte ikke svært når planten er i blomst, men ofte svært i det tidlige forår, hvor mange plante er er knap så genkendelig. 

Et af de første trin i at identificer ukrudt, og herefter påbegynde ukrudtsbekæmpelse, er at lære at genkende de mest almindelige ukrudtsplanter i dit område. Når du har spørgsmålet “hvilken ukrudt er dette?” kan du derfor nemt springe de mest kendte typer over, og bruge en app til de mindre genkendelige (mere herom næste afsnit). 

Nogle af de mest almindelige ukrudtsplanter herhjemme inkluderer:

 • Løgplanter som skvalderkål og løgurt, som kan genkendes på deres gule blomster og løgagtige lugt. Skvalderkål kan være svær at fjerne, da den kan formere sig ved både frø og rhizomer.
 • Brændenælder, som kan genkendes på deres stærkt stikkende blade og små grønne blomster. Brændenælder kan være svære at fjerne, da de kan formere sig ved både frø og rødder.
 • Persille-familien, som omfatter planter som mælkebøtte og kæmpe-persille, kan genkendes på deres store, lysegrønne blade og små gule blomster.
 • Vejbred, som kan genkendes på deres små hvide eller lilla blomster og stærkt duftende lugt. Vejbred kan være svær at fjerne, da den kan formere sig ved både frø og rødder.

Brændenælde (Urtica dioica) er en flerårig urt, der kan findes i mange dele af verden, herunder Danmark. Det er en stærkt stikkende plante, der kan genkendes på sine små grønne blomster og stærkt stikkende blade. Brændenælde kan vokse op til 2 meter højt og kan formere sig ved både frø og rødder.

Brændenælde har længe været brugt som folkemedicin mod en række lidelser, herunder betændelse, ledsmerter, hudproblemer og forstoppelse.

Brændenælde er også en god kilde til vitaminer og mineraler, herunder A, C, K, jern og calcium. Brændenælde kan spises rå eller kogt, men det er vigtigt at huske på, at det kan forårsage hævelse og kløe i munden, hvis det indtages i store mængder.

Identificer ukrudt med apps

For at identificere ukrudtsplanterne præcist, kan det være nyttigt at bruge en guide eller app til at identificere planterne. Der findes flere guider og apps til rådighed, som kan hjælpe med at identificere planterne på baggrund af deres blade, blomster eller andre træk.

Der findes flere apps, som kan hjælpe med at identificere ukrudt i Danmark, og herved fremvise de forskellige typer ukrudt for dig. Nogle af de meste udbredte apps til identifikation af ukrudt er: 

 • “PlantNet” er en gratis app, der kan hjælpe med at genkende forskellige planter og herved også forskellige typer ukrudt ved hjælp af et billede taget med ens smartphone. Appen kan genkende mere end 20.000 planterarter, herunder mange almindelige ukrudtsplanter i Danmark. Appen kan derfor nemt besvare spørgsmålet “hvilken ukrudt er dette?”. 
 • “GardenTags Plant Identification” er en gratis app, der kan hjælpe med at genkende forskellige planter ved hjælp af et billede taget med ens smartphone. Appen er specielt designet til at hjælpe med at identificere planter i haver og kan genkende mere end 20.000 planter. Identificer ukrudt nemt og hurtigt med denne app. 
 • “NatureGate” er en gratis app, der kan hjælpe med at genkende forskellige planter ved hjælp af et billede taget med ens smartphone. Appen kan genkende mere end 800 planterarter, herunder mange almindelige ukrudtsplanter i Danmark.
 • “Plantix” er en gratis app, der kan hjælpe med at genkende og diagnosticere problemer med forskellige planter ved hjælp af et billede taget med ens smartphone. Appen kan genkende mere end 20.000 planterarter, herunder mange almindelige ukrudtsplanter i Danmark.

Her ses appen “PlantNet” som kan bruges til nemt og hurtigt at få viden omkring planten du står overfor. Denne app er ikke kun tiltænkt ukrudt og kan således bruges overfor planter som du blot ønsker navnet på.

Det er dog vigtigt at påpege, at denne app, samt mange af de andre nævnte apps, har nemmeste ved at give resultater i vækstsæsonen. Det vil således være nemmest at få korrekt resultat ved f.eks. at planten har blomster.

Det er vigtigt at bemærke, at disse apps ikke er 100% nøjagtige og kan ikke erstatte en professionel vurdering. Derfor anbefales det altid at konsultere en ekspert, hvis man er i tvivl om, hvilken ukrudt man har med at gøre. Eller sagt på denne måde: Vil du være ked af at miste en kærkommen plante i haven, så fjern kun de planter du med 100% sikkerhed kan identificere selv. 

Identificer ukrudt – Men hvad er egentlig ukrudt? 

Det er svært at komme med en klokkeklar afklaring af, hvilke planter som er ukrudt i Danmark, da begrebet “ukrudt” faktisk ikke defineres ens. F.eks. definerer Lille Gruwier i bogen “Havens forunderlige ukrudt” det således:

Ukrudt er noget, der vokser på et sted, hvor vi ikke vil have det. Det betyder omvendt også, at vi ikke anser en plante for ukrudt, hvis den vokser et sted, hvor vi gerne vil have den, selvom den traditionelt betegnes sådan.

Eksempelvis er det vigtigt at bemærke, at nogle planter, der betragtes som ukrudt i en given kontekst, kan have værdi som urter eller medicinske planter i andre kontekster. At identificer ukrudt er således ikke altid lige til og det er vigtigt at undersøge, om planterne er giftige eller ej, før man beslutter sig for at fjerne dem.

Ser vi på nogle af de klassiske ukrudtsplanter i Danmark, så har disse faktisk op til flere helbredende egenskaber. Dette omfatter bl.a.: 

 • Brændenælde (Urtica dioica) har længe været brugt som folkemedicin mod en række lidelser, herunder betændelse, ledsmerter, hudproblemer og forstoppelse. Bladene indeholder en række stoffer, herunder histamin, acetycholin og serotoniner, som kan have antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber.
 • Skvalderkål (Lapsana communis) har været brugt som folkemedicin mod en række lidelser, herunder hoste, lungeproblemer og maveproblemer. Bladene indeholder en række stoffer, herunder flavonoider, tanniner og saponiner, som kan have antiinflammatoriske og antispasmodiske egenskaber.
 • Mælkebøtte (Taraxacum officinale) har været brugt som folkemedicin mod en række lidelser, herunder forstoppelse, diabetes og galdesten. Bladene indeholder en række stoffer, herunder flavonoider, carotenoider og karotenoider, som kan have antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber.
 • Vejbred (Plantago major) har været brugt som folkemedicin mod en række lidelser, herunder sår, betændelse og hudproblemer. Blade og stængler indeholder en række stoffer, herunder flavonoider, tanniner og mucilage, som kan have antiinflammatoriske og sårhelende egenskaber.

Det er vigtigt at bemærke, at de medicinske egenskaber ved disse planter / ukrudts ikke er blevet bevist ved kliniske forsøg og at det er vigtigt at konsultere en læge eller en ekspert inden man tager medicinske planter. Derudover, er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle planter kan være giftige, så det anbefales altid at undersøge planterne grundigt før brug, og anvende dem kun i passende doser.

Endelig, bør man altid være forsigtig, når man håndterer ukrudt, da nogle planter kan være giftige eller irriterende for huden. Det anbefales at bruge handsker og beskyttelsesbriller, når man håndterer ukrudt,