Hvis du er på udkig efter et 100% gratis indskud til din almindelige kostplan, så kan spiseligt ukrudt være en vejen frem. Mange hjemmerørende planter i Danmark, hvoraf mange ligges i kategorien “ukrudt”, kan faktisk betegnes som værende spiseligt ukrudt. Disse planter er ofte overset – og måske end d allerede fjernet fra haven – men kan i stedet indsamles og bruges i madlavningen. Når du har læst denne artikel så kan du nemt og hurtigt begynde at spise dit ukrudt – og måske spare en smule på madbudgettet.
Et eksempel på et almindeligt spiseligt ukrudt er brændenælde. Brændenælde er kendt for sin høje mængde af vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, K-vitamin og jern. De unge blade kan spises rå eller tilberedes som en grøntsag, og de ældre blade kan bruges i saucer eller som et tilskud til suppen.
Andre almindelige spiselige ukrudt inkluderer løgurt, som har en mild løgagtig smag og kan bruges i salater og som krydderi, samt vilde rosenblade, som kan bruges i syltetøj og marmelade. Herunder kan du finde en komplet liste med de ukrudtstyper, som du kan nemt kan benytte i din egen madlavning.
Liste over spiseligt ukrudt
Her er en liste over nogle almindelige spiselige ukrudt, som kan findes i Danmark:
- Brændenælde – unge blade kan spises rå eller tilberedes som en grøntsag, og de ældre blade kan bruges i saucer eller som et tilskud til suppen.
- Løgurt/løgkarse – har en mild løgagtig smag og kan bruges i salater og som krydderi.
- Vilde rosenblade – kan bruges i syltetøj og marmelade.
- Skvalderkål – unge blade kan spises rå eller tilberedes som en grøntsa
- Vild Gulerod – kan spises rå eller tilberedes som en grøntsag
- Mælkebøtter – unge blade, stængler og blomster kan spises
Find den fulde liste hos Fødevarestyrelsen her.
Husk at identificere dine planter
Det er vigtigt at bemærke, at det kun er visse planter, der er spiselige og sikre at spise. Det er altid vigtigt at sørge for at identificere en urkudt/plante, før man spiser den, da nogle planter kan være giftige.
Tidsler er ligeså en af de ukrudtstyper i de danske haver, som faktisk også kan spises, på trods af det lidt barske ydre. Der skal bruges lidt mere tid til at fjerne pigge fra stilkene og de stikkende blade, men efterfølgende kan de bruge som asparges.
Derfor er det bedste tip der kan gives, at man bruger tid på at identificere sit ukrudt og kun spiser dem som man er sikker på. De fleste danskere kender de klassiske ukrudtsplanter (brændælder, mælkebøtter, skvaderkål etc.) så det vil være anbefalingen at starte med disse.
Vigtigt før du indsamler spiselige ukrudt
Før du påbegynder indsamlingen af spiseligt ukrudt, er det vigtigt, at du vælger det korrekte område områder, som er fri for forurening og kemisk behandling. Det er nærliggende at gøre brug af sin egen have, hvis man har holdt denne giftfri i en længere periode. Er dette ikke tilfældet så må man søge andre steder hen, hvor man ved at mængden af gift/sprøjtemiddel etc. er meget lav. F.eks. kan dette være skovarealer.
Det er også vigtigt at plukke planterne i deres unge fase, da de er mildere og mere saftige i denne periode. Dog er det ikke altid tilfældet, og f.eks. kan visse ukrudtsplanter spises både unge og gamle. Men prøv dig frem. Spis dit ukrudt og find ud af hvad der passer bedst til dig.